Home »

Brug af natursten til konstruktion

Natursten har været brugt i byggeriet i årtusinder. Sten er et robust og holdbart materiale. Det er Ægyptens, Grækenlands og Roms store monumenter og bygningsværker fra oldtiden beviser på. Når vi i dag bygger med natursten, er det blandt andet fordi, vi ønsker at gøre brug af stenens større styrke i forhold til andre materialer som træ eller kunstprodukter. Eller fordi brugen af natursten signalerer kvalitet, holdbarhed og gode håndværkstraditioner.
De senere år er brug af natursten som facadebeklædning blevet mere almindelig. Da sten er et tungt materiale, er det naturligvis nødvendigt med stramme krav til den underliggende konstruktion. Bygningens dimensioner og konstruktion skal kunne bære det materiale, man vælger at beklæde med. For at holde vægten lav bruges ganske tynde plader i natursten som for eksempel skifer.
Fliser af natursten har for det meste et smukkere farvespil end keramiske fliser eller andre typer fliser af beton. Derfor bruges natursten også indendørs på badeværelser eller køkkener. Som med alle byggematerialer er der naturligvis store prisforskellige, og kvaliteten varierer også. Natursten har en porøs overflade, som gør den følsom over for bestemte rengøringsmidler. Men det er altid muligt at pudse den op og gøre den pæn igen. Så selvom en god keramisk flise i første omgang er mere modstandsdygtig, kan den sjældent hamle op med det farvespil og den smukke overflade, en natursten i god kvalitet kan præstere.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *