Home » Ikke kategoriseret » Låsesmede

Låsesmede

Låsesmedenes fag er gammelt, det har eksisteret i en eller anden form siden den dag mennesker begyndte at låse deres døre, og vil formentlig altid eksistere, så længe der er døre der skal aflåses, og værdier og personer, der skal sikres.

I middelalderen var låsesmedens arbejde noget mere simpelt end i dag, og hans arbejdsopgaver lignede nok mere en almindelig grovsmeds opgaver. De fleste almindelige borgeres huse havde kun en indvendig bolt eller en slå for døren, så der ikke kunne komme nogen ind i deres huse, mens de sov. Der var ikke mange værdier at stjæle i husene, så det var ikke nødvendigt at låse dem af, når man tog hjemmefra. Velhavende mennesker i datidens samfund havde derimod en lås på døren, og byens fangehul havde det sikkert også.

Først i 1860’erne opfandtes cylinderlåsen, som et tegn på, at der var stadigt større behov for at kunne aflåse og sikre værdier og personer. Men siden da skete der i mange årtier ikke større gennembrud. Låse mekanismerne er naturligvis blevet forfinet undervejs af forskellige tiders låsesmede, men den grundlæggende teknologi har været den samme. Indtil nu.

I vores tid er arbejdet og opgaverne for låsesmede blevet markant anderledes, og dermed også den viden og erfaring, som låsesmede skal tilegne sig. Siden den digitale verden har sneget sig ind i alle fagområder, også låsesmedenes, er jobbet blevet stadig mere videnstungt. Med nye teknologier som fingeraftryksaflæsere, øjen scannere og mobiltelefon-betjente låse, er låsesmedenes arbejdsfelt blevet kraftigt udvidet, og dermed også behovet for stadig efteruddannelse. Låsesmedene bliver altså ikke overflødige, bare fordi tidligere tiders låse teknologi bliver forældet, snarere tværtimod. Med de mange nye sikringsteknologier til rådighed og i kraftig vækst, bliver låsesmedenes fagområde stadigt bredere og mere krævende.

Muligvis er den gammeldags cylinderlås og tilhørende nøgle på vej “ud af døren”, men låsesmede kan vi ikke undvære, heller ikke om 100 år.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *